Haryana Current Affairs 2018 In English

Haryana Current Affairs 2018

Here Latest Haryana Current Affairs 2018 in English  Daily, Weekly, Monthly, and Yearly Current affairs 2018-19-20. Daily Current Affairs for all competitive Exam Like HSSC, HPSC, HTET, Haryana Police, and all Haryana State Level Exams. We are doing our best efforts for Haryana current affairs section in the easiest and interesting way to score high marks which opens a path to get selected in various competitive exams
2020. you can easily read & download in PDF File given below.

Haryana Current Affairs 2018 In English, Download PDF File

1. Deen Bandhu Haryana Gram Uday yojana
Answer: It was launched in 2017. It aimed to boost 1500 villages in a span of three years. It is funded by NABARD.

2. Haryana Sahitya Sangam
Answer: Haryana’s first Sahitya Sangam was conducted from March 17, 2017, to March 20, 2017, at Panchkula. It was a part of the Golden Jubilee celebration of Haryana state.

3. Tirtha Darshan Scheme!
Answer: It was launched on March 3, 2017. Under the program, senior citizens of Haryana (above 60) would be provided compensation for pilgrimage. For BPL senior citizens, the whole cost would be borne by the state and for non-BPL, 70% of the cost would be incurred by the state.

4. Operation Durga!
Answer: On lines of Romeo squad of Uttar Pradesh government, Operation Durga was launched by the Govt of Haryana. Its objective is to contain harassment of women in public spaces or to curb eve-teasing.

5. Kilkari app!
Answer: Developed to create awareness among pregnant women. It would supply data associated with ante and post-natal infant and mom care.

6. Ornamental fish Hatchery!
Answer: Modern ornamental fish Hatchery was announced to be set up at Jhajjar.It targets to increase greater avenues of profits for the farmers.

7. First National Canine Seminar!
Answer: The First National Canine seminar was organized by NSG (National Security Guard) at Manesar, Gurugram. It targets to increase greater avenues of profits for the farmers.

8. PG’s for cattle!
Answer: Under this initiative, the urban population can rear their own cattle and get quality dairy products of their own in government-sponsored PG’s (Paying Guests) for cattle.

9. North India’s biggest butterfly park!
Answer: The butterfly conservation park is set to be opened at Gurugram.It would be developed in affiliation with an NGO, Uthaan.

10. Trump Village!
Answer: An Open defecation free village of Mewat is named after US President Donald Trump in order to get the world’s attention towards India’s cleanliness campaign. World’s biggest toilet pot model was shown here

11. Korea Tourism and Culture Festival
Answer: Korea Tourism Organization concluded the two-day Korean Festival at Gurugram, Haryana.  It showed the rich culture and heritage of Koreans.

12. NDMA mock drill exercise!
Answer: National Disaster Management Authority concluded a mock drill exercising at Haryana to take a look at the preparedness of the Haryana administration to handle the catastrophe situation.

13. India’s first World Design University!
Answer: India’s first world Design University has opened at Sonipat. It would provide quite a number of guides in the area of art, design, fashion, etc.

14. Bhavantar Bharpayee Yojana!
Answer: The scheme was launched on December 30, 2017, from Karnal district. Its goal used to be to supply compensation for rate money in the case of 4 vegetables, namely, Tomato, Potato, Onion, and Cauliflower.

15. Parivartan Scheme!
Answer: Haryana govt launched the ‘Parivartan Scheme’ to address 10 issues ranging from cleanliness to pollution. 46 improvement blocks are selected, every headed by using officers from pinnacle cadres, IAS, IFS, and IPS.

16. The first cyber police station!
Answer: For cybersecurity, the first cyber police station was inaugurated at the DLF office, Gurugram.

17. Water ATM policy!
Answer: The government launched a water ATM policy for urban areas. Its aim is to provide clean drinking water in public areas. Two consecutive ATMs would be constructed at a distance difference of 400m. It would be outsourced to the non-public gamers below CSR obligations.

18. Chatra Parivahan Suraksha Yojana!
Answer: It is meant for the safety of girl students.

19. ‘No toilet no bride’ resolution!
Answer: Godiakn village Panchayat of Dhabwali, Sirsa, has passed a resolution of not marrying their daughter into the households without a toilet. It was inspired by the movie “Toilet- Ek Prem Katha”.

20. ‘I am not afraid of the English’ campaign!
Answer: The Haryana education department launched this campaign in schools from class 1. It is aimed at capacity building of teachers and students both.

21. Paudhagiri Campaign!
Answer: The government launched the campaign to improve the green cover of the state. Under this, students will be paid if they post a selfie with the sapling they planted in every six months.

22. Inter-district Council!
Answer: It was constituted under the chairmanship of the Chief Minister. It aims to identify the development priorities of the state. It consists of each everlasting as properly as non-permanent members. It will additionally overview the working of a number of nations and central schemes intended for the basic improvement of the state.

23. The AQI index of CPCB!
Answer: Gurugram has been announced as India’s most polluted city by CPCB. AQI of Gurugram is above 300, i.e. “very poor’ category.

24. Pashu Sanjeevani Sewa- Livestock veterinary Scheme!
Answer: It aims to provide free health care to livestock through mobile veterinary clinics. Mobile veterinary clinics are to be operated 24*7.

25. Kavach!
Answer: It is the anti-terrorist force of Haryana. It would have trained personnel from state police. These recruits would be trained by NSG (National Security Guards).

26. Rapid Action Force- 5 new battalions!
Answer: Centre has constituted 5 new battalions of Rapid Action Force.  They are Varanasi, Jaipur, Mangalore, Hajipur, and Nuh. Nuh Action force belongs to Haryana. Rapid Action Force is a part of CRPF.

27. Swachh Campus Ranking, 2018!
Answer: Maharshi Dayanand University (MDU) has been declared as the cleanest Government university in the country. OP Jindal Global University at Sonipat has ranked in the top 4 of the cleanest residential campuses of private universities. Northcap University has been selected in the top 4 of the cleanest non-residential campus category.

28. World convention of the World Union of Wholesale Market (WUWM)
Answer: The 32nd world conference of WUWM has convened at Gurugram in 2018.It objectives to trade records and expertise about wholesale and retail markets amongst its members.

29. Swachh Survekshan Grameen Awards,2018 (SSG, 18)!
Answer: Haryana has ranked at the top of the list. Rewari district is among the top three best districts in India.

30. .Largest Cancer Hospital, ‘National Cancer Institute’!
Answer: India’s largest cancer hospital has opened at Jhajjar. It is a project under AIIMS. 22nd AIIMS is to be set up at Rewari.

31. ALIMCO’s Production unit and Limb fitting center!
Answer: ALIMCO’s production unit and limb fitting center have inaugurated at Ballabhgarh, Faridabad.

32. International Gita Mahotsav, 2018!
Answer: It is annually held at Jyotisar, Kurukshetra. Partner country: Mauritius
Partner State: Gujarat. Mauritius would organize Gita Mahotsav in February 2019.

33. US Kids Golf India Tour!
Answer: The first event of the US Kids Golf India Tour was organized at Gurugram, Haryana. It is played in the age group 6 to 18 years

34. Siksha Setu App!
Answer: This app is launched to facilitate the process of learning for students by instant dismal of information. It would bring openness in the system.

35. World Herbal Forest Project!
Answer: World Herbal Forest project has inaugurated at Morni Hills, Panchkula. It is constituted by the collaboration of Baba Ramdev’s Patanjali. Acharya Bal Krishna written three books on Morni Hills. They are- Flora of Morni Hills; Vegetative survey of Morni Hills; and Important medicinal vegetation of Morni Hills.

36. Information Fusion Center- Indian Ocean Region (IFC-IOR)!
Answer: With a view on maritime safety and security, IFC-IOR has been launched at IMAC, Gurugram. it includes the exchange of information between different countries of the Indian ocean.

37. SARAL app!
Answer: It was launched under Digital Haryana Initiate. It aims at providing information to the citizens about various schemes and programs of government.

38. Jagannath Ashram!
Answer: Childcare institutes are renamed as Jagannath Ashram. They are aimed at the overall development of children.

39. Digital Haryana Initiative!
Answer: In the event of ‘Good Governance Day’, the Haryana authorities launched the “Digital Haryana Initiative”. Under this program, Atal Sewa Kendras are to be opened in rural areas. ‘Haryana is first to set up ASK in rural areas’.

40. Renukaji Multipurpose Dam project!
Answer: Six states signed this agreement in New Delhi.  These are; Haryana, New Delhi, Rajasthan, Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, and Uttarakhand.

41. Pracharya Judge Family Court! 
Answer: Punjab-Haryana High Court announced the establishment of such courts at 7 districts. They are supposed to deal with marriage-related problems like divorce, etc.

42. India-Myanmar bilateral army exercise (IMBEX 2018-19)! 
Answer: It was the second edition of the exercise.  It was held at Chandi Mandir, Chandigarh.

43. Haryana’s First Agriculture Museum!
Answer: HR’s first Agriculture museum is inaugurated at Chaudhary Charan Singh Haryana Agriculture University, Hisar.

44. Pro-wrestling League!
Answer: The most expensive wrestler: Bajrang Punia (Punjab Royals bid). He won the Gold medal at the 2018 Asian Games. He hails from Jhajjar, Haryana.

45. Harappan civilization archaeological evidence! 
Answer: 6000 years old stone’s beads from Kunal (Fatehabad). 5000 years ancient couple’s grave at Rakhigarhi (confirmed joint burial of couple in Harappan cemetery).

46. Match and catch the app! 
Answer: Launched by the govt to solve vehicle theft-related issues.

47. Haryana Gaurav Award! 
Answer: This was given to Miss Pooja. She is a Punjabi Singer.

48. Shree Vishwakarma Skill Development University!
Answer: Inaugurated at Dudhola Village, Palwal. It is India’s first Skill Development University. It is temporarily working at Gurugram.

49. Cybersecurity portal and toll-free number! 
Answer: The first state to start the “Cybersecurity Portal” in India is Haryana. For reporting cybercrime. The toll-free number is 1800-180-1234.

50. World Toilet Day Competition!
Answer: In the nation’s top 42 swatch districts, six are selected from Haryana. They are Bhiwani, Faridabad, Karnal, Mewat, Panipat, and Panchkula.

51. 4th Haryana International Film Festival!
Answer: Organized at Haryana Agriculture University, Hisar in January 2019. Theme: Women and Child Development.

52. Suraj Kund International Crafts Mela!
Answer: 2019 Maharashtra Thailand
2018 Uttar Pradesh Kyrgyzstan
2017 Jharkhand Egypt
It is annually held at Faridabad, Haryana.

53. Only ISO certified school in Haryana! 
Answer: Rajkiya Madhyamik Vidhyalaya Bhawan at Nuh is the only ISO certified school in Haryana.

54. India’s biggest Ashoka Chakra!
Answer: Unveiled at Topra Kalan village of Yamunanagar. Its diameter is 30 ft and it weighs around 6 tonnes.

55. Operation Shreemaan!
Answer: Under this, police personnel had to behave nicely with the public. This initiative was launched by the DGP of state at Panipat.

56. 2019 Padma Awards!
Answer: Out of 112 awardees, five hails from Haryana. They are Bajrang Poonia (Jhajjar), Darshan Lal Jain (Jagadhari, YN), Sultan Singh (Karnal), Narender Singh (Panipat) and Kamal Singh Chauhan (Sonipat).

57. Khelo India Games, 2019!
Answer: Organized at Pune, Maharashtra. 2nd First held at New Delhi in 2018. Maharashtra used to be first in the tally of Awards, Haryana second, and Delhi third. Under 17 Girls Hockey won by Haryana (defeated Jharkhand in the finals). Under 17 Hockey tournament, Haryana defeated Punjab.

58. Gallantry Award (Bal Puruskar) to Shivangi Pathak! 
Answer: At Republic day, President gave gallantry award to 16 years old Shivangi Pathak who climbed Nepal’s Mount Everest at the youngest. Shivangi hails from Hisar district of Haryana.

59. Haryana Livestock Census released!
Answer: This is the 20th edition of the census. For the first time, home cats are to be included.

60. Beti Bachao Beti Padhao program! 
Answer: Haryana bagged four awards on the occasion of National Girl Child Day function organized by Centre at New Delhi on 24th. One at the state level and three at the district level.
Category                                               Winning district
Effective Community Participation                          Karnal
Enabling Girl Child Education                                 Jhajjar
Enforcement of PCPNDT act                              Kurukshetra
The theme of Girl Child Day used to be Empowering Girls for a Brighter Tomorrow.
BBBP was launched on 22nd January 2015 at the Panipat district of Haryana. Sakshi Malik, the Bronze medalist of Olympics 2016, is the company ambassador of this yojana.

61. Haryana State govt announces Shaurya Award for students!
Answer: Who will be awarded: to a student for courageous deeds every year in a village block where the school is located and where a martyr studied during his childhood. Prize Money: Rs 11,000.

62. Budget 2019!
Answer: For FY 2019-2020, the Haryana state budget is pegged at Rs. 1,32,165.99 crore which 14.73% more than the previous year budget of Rs. 1,15198.29 crore.

63. Swachh Shakti 2019!
Answer: It is a national event that aims to bring in to focus on the leadership role played by rural women in Swachh Bharat Mission. It was held at Kurukshetra in Haryana. The event “Swachh Shakti 2019” was organized by the Ministry of Drinking Water and Sanitation in association with the Govt. of Haryana.

 

Updated: August 19, 2020 — 9:22 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.