Haryana Current Affairs April 2019 in English

Here Latest Haryana Current Affairs April 2019 in English, Daily, Weekly, Monthly, and Yearly Current affairs 2018-19-2020. Daily Current Affairs for all competitive Exam Like HSSC, HPSC, HTET, Haryana Police, and all Haryana State Level Exams. We are doing our best efforts for Haryana current affairs section most easily and interestingly to score high marks which open a path to get selected in various competitive exams. You can easily read & download in PDF File given below:-

Latest Haryana Current Affairs April 2019 in English, Download PDF File

1. In which district was the Indo International Premier Kabaddi League competition organized in Haryana?
Answer:
Rohtak

2. Which Haryanvi player won the gold medal of the women’s 10m air pistol event at the 12th Asian Air-gun Championship?
Answer: Manu bhakar

3. Which two players of Haryana won the gold medal in the Asian Under-23 Women’s Wrestling Championship held in Mongolia?
Answer: Tina and Naina

4. ………….. of Haryana got the first position in UNO’s Health Design Competition.
Answer: Anjali Raj

5. Which is the first state in the country to give a comprehensive message of getting votes for the strengthening of democracy through the Board Exam Admit Card?
Answer: Haryana

6. Which University of Haryana has become the second university to get A + grade status?
Answer: Maharishi Dayanand University

7. Which mountaineer of Haryana climbed Carstensz Pyramid, the highest peak of Oceania, on 22 March 2019?
Answer:
Mamta Sauda

8. Which medal did the Vikas of Faridabad win in the Archery Asia Cup competition held in Thailand?
Answer: Gold Medal

9. Which woman entrepreneur of Sonepat was honored in England?
Answer: Parveen Rani

10. Which became the first sugar mill of Haryana and North India cooperative sector to produce refined sugar?
Answer: Haryana Cooperative Sugar Mill Limited Bhali Anandpur

11. Which Haryanvi has won the title of Miss India Deaf Competition 2019?
Answer: Anjali Sharma

12. Manjit and Naveen of which district of Haryana won medals in the World Summer Games held in Abu Dhabi?
Answer:
Sonipat

13. Which Haryanvi has won the crown of Miss Teen Asia Continent?
Answer: Preeti Yadav

14. Which university has performed well in Haryana in the NIRF report released by the Ministry of Human Resource and Development?
Answer: Haryana Agricultural University

15. Which district of Haryana has been named in the World Record of Books for the participation of more than 55 thousand women in the marathon?
Answer: Panipat

16. Which team won the men’s title in the 41st Haryana State Junior Handball Championship?
Answer: Hisar

17. In which district of Haryana, the NGT has formed a new body to investigate the alleged erosion of Yamuna floods?
Answer: Sonipat

18. Which Bhiwani jawan has been awarded the Bravery Award from the President?
Answer: Deepak Saini

19. Which country’s government has selected India’s Para Athlete Deepa Malik for the Sir Edmund Hillary Fellowship?
Answer: New Zealand

20. In which city of Haryana will the NuGen Mobility Summit 2019 be organized?
Answer: Manesar

21. Haryanvi wrestler Bajrang Punia is at number 1 in the world ranking of how many kg freestyle category?
Answer:
65 kg

22. Which garden is being built in Kurukshetra Panorama and Science Center to promote Ayurveda?
Answer: Herbal Garden

23. Which Haryanvi secured first place in folk dance in Thailand?
Answer: Surabhi Kathpal

24. Which airport in Haryana got a permanent license in April 2019?
Answer: Hisar Airport

25. Haryana Chief Electoral Officer Rajeev Ranjan has inaugurated India’s first-of-its-kind ‘Voter Park’ in Gurugram, Haryana

26. According to the Air Quality in India 2014-2019′ report, the most polluted city in the world  Kanpur (Uttar Pradesh).
Note: Faridabad in Haryana has been ranked second and Varanasi, Prime Minister Narendra Modi’s Lok Sabha constituency, is ranked third on the WHO’s list of 15 most polluted cities.

17. The Union Human Resource Development Ministry has given 6 research projects worth Rs 4.62 crore to which the university of Haryana?
Answer: Chaudhary Charan Singh Haryana Agricultural University

28. The wrestler ………………won Gold Medal in the 65 kg weight category at
the Asian Wrestling Championship 2019.
Answer: Bajrang Punia

29. ……………… won a bronze medal at the Asian Wrestling Championship 2019.
Answer: Vinesh Phogat

Updated: August 2, 2020 — 7:57 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.