Haryana Current Affairs July 2019 in English

Here Latest Haryana Current Affairs July 2019 in English, Daily, Weekly, Monthly, and Yearly Current affairs 2018-19-2020. Daily Current Affairs for all competitive Exam Like HSSC, HPSC, HTET, Haryana Police, and all Haryana State Level Exams. We are doing our best efforts for Haryana current affairs section most easily and interestingly to score high marks which open a path to get selected in various competitive exams. You can easily read & download in PDF File given below:-

Latest Haryana Current Affairs July 2019 in English, Download PDF File

1. Which High Court has recently declared animals as legal persons?
Answer:
Punjab and Haryana High Court

2. Haryana Health Department celebrated June as which anti-disease?
Answer: Malaria

3. Who became the first chairman of the Haryana Yoga Council?
Answer: Dr. Jaideep Arya

4. What is the position of Haryana in health services in NITI Aayog’s health ranking?
Answer: 12th

5. Which Haryanvi player was selected as the best player in the FIH (International Hockey Federation) Hockey tournament?  
Answer: Rani Rampal

6. What is the number of de-liberated, nomadic and semi-nomadic tribes in Haryana now after the inclusion of 5 new nomadic and semi-nomadic tribes? 
Answer: 29

7. How many districts of Haryana are in the process of installing smart meters in the first phase?
Answer: 4

8. Who has become the new Chief Secretary of Haryana?
Answer: Keshini Anand Arora

9. Who has become the new president of the Indian Style Wrestling Association?
Answer: Nafe Singh Rathi  

10. How many Haryana wrestlers won medals at the Asian Cadet Wrestling Championships?  
Answer: Two (2)

11. Which medal was won by Haryanvi player Pooja Sihag in the Asian wrestling competition held in Mongolia?  
Answer: Silver Medal.

12. Who has won the title of Mrs. Haryana 2019?
Answer: Sneha Verma

13. Which professor of Kurukshetra University in Haryana has been made the director of National Institute of Science Technology and Development Studies? National Institute of Science Technology and Development Studies?
Answer: Dr. Ranjana Aggarwal

14. The Central Government has given a letter of appreciation to the Haryana Government for coming on the top in the implementation of which scheme?
Answer: Ayushman Bharat 

15. Which portal has been created by the Haryana government to do crop registration of farmers?
Answer: My crop my details (Meri Fasal Mera Beara)

16. In which district of Haryana was the first Rahgiri annual award distribution ceremony organized?
Answer: Hisar

17. In which state of Haryana a state-level program was organized for prohibiting drug abuse and illegal trafficking?
Answer: Sirsa

18. How much pension has the Haryana government decided to give to the former sarpanches?  
Answer: Rs. 1000

19. How much pension has been decided by the Haryana government to the former presidents of the district councils?
Answer: Rs. 2000

20. How much amount of pension has been decided by the Haryana government to the former presidents of panchayat samitis?
Answer: Rs. 1500

21. The Haryana government has decided to conduct direct elections to the posts of Presidents of Municipal Councils and Municipalities, which election was applied earlier?
Answer:
Mayor

22. What is the rank of Haryana in the country in terms of ease-of-doing-business?
Answer: 3rd 

23. The first mechanized plant of the country has been built in which district of Haryana?
Answer: Hisar

24. Which Haryanvi was awarded the Life Time Achievement Award by the Governor of Sikkim?
Answer:
Pro. Kuldeep Singh Dhindsa

25. Which state became the first state to launch the star rating portal of industrial training institutes?
Answer:
Haryana

26. In which district was the state-level competent Samman Samaroh organized?
Answer:
Panchkula.

27. Who started the family identity card portal in Haryana? 
Answer: Chief Minister Manohar Lal 

28. Who has become the new chairman of the Haryana Public Service Commission (HPSC)?
Answer: Ranjit Kumar Pachananda.

29. What is the maternal mortality rate in Haryana now? 
Answer: 101

30. What is the infant mortality rate in Haryana now? 
Answer: 30

31. Which Minister of Haryana has been awarded the Agricultural Leadership Award-2019?
Answer:
Om Prakash Dhankar

32. Where was the meeting of 7 states organized on the issue of drug addiction on 25 July?  
Answer:
Chandigarh

33. In which district of Haryana was the fuel fire thrust measuring device used when launching Chandrayaan-2 rockets?
Answer: Ambala
.

34. Haryana cabinet permitted to set up ……………….?
Answer: Sports University at Rai, Sonepat.

35. ……………..to be the new Haryana chief secretary
Answer: Keshni Anand

36. ……………has received affiliation from the Board of Control for Cricket (BCCI) in India.
Answer: Chandigarh

37. Haryana Government has announced annual financial assistance of ……………………or their spouse for treatment at private or government hospitals.?
Answer: Rs 5 lakhs to “loktantra scenarios”

Updated: August 3, 2020 — 8:27 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.