Haryana Current Affairs May 2019 in English

Here Latest Haryana Current Affairs May 2019 in English, Daily, Weekly, Monthly, and Yearly Current affairs 2018-19-2020. Daily Current Affairs for all competitive Exam Like HSSC, HPSC, HTET, Haryana Police, and all Haryana State Level Exams. We are doing our best efforts for Haryana current affairs section most easily and interestingly to score high marks which open a path to get selected in various competitive exams. You can easily read & download in PDF File given below:-

Latest Haryana Current Affairs May 2019 in English, Download PDF File

1. The name of which Haryanvi climber is recorded in the Limca Book of Records on the youngest Mount Everest climber?
Answer:
Shivangi Pathak

2. ………….. won a bronze medal at the Asian Wrestling Championship 2019. 
Answer: Sakshi Malik

3. Haryanvi wrestler …………won a bronze medal in the Asian Wrestling Championship 2019.
Answer: Satyavrat Kadian

4. ………….won the gold medal in the Asian Boxing Championship 2019
Answer: Amit Panghal

5. ……………..of Bhiwani won the gold medal in the Asian Boxing Championship 2019.
Answer: Pooja Rani

6. Which Haryanvi former army chief has been appointed High Commissioner in Seychelles?
Answer: Dalbir Singh Suhag 

7. Haryana’s …………. won the gold medal in Shooting World Cup 2019.
Answer:
Manu Bhakar

8. Which country will cooperate with Haryana for the management of paddy
straw? 

Answer: Netherlands

9. . Haryanvi wrestler ……………won a gold medal at the Ali Aliyev International Wrestling Championship in Russia.
Answer: Bajrang Punia

10. In which city was the Asian Billiards Championship 2019 organized?
Answer: Chandigarh

11. Haryana won 6 medals in the 5th national-level pistol competition which was held in?
Answer: Madhya Pradesh.

12. Which Air Marshal of Haryana has taken over as Air Officer Commanding-in chief of Training Command?  
Answer:
SK Ghotia

13. The boxer…………. won a bronze medal at the Asian Boxing Championship 2019
Answer: Manisha

14. Wrestling Federation of India has recommended the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award to which two players of Haryana? 
Answer: Vinesh Phogat and Bajrang Punia 

15. “Humanity is not for sale” special campaign been launched by the …………. government to stop human trafficking.
Answer: Haryana

16. The boxer …………….. of Faridabad has won the gold medal in Felix Stam International Boxing Tournament. 
Answer: Gaurav Solanki

17. Who became the first Indian to wrestle in Madison Square, New York, USA?
Answer: Bajrang Punia

18. Which Bhiwani jawan has been awarded the Bravery Award from the President?
Answer: Deepak Saini

19. ………….of Haryana won the gold medal in Senior Asian Boxing Championship 2019.
Answer: Pooja Bohra

20. Haryanvi boxer ………. won the gold medal in the 26th Felix Stem International Boxing Tournament.
Answer: Manish Kaushik

21. According to the NGT report, in how many blocks of Haryana, the groundwater level situation is worrisome?
Answer:
64 blocks

22. The University of which country has sought help to implement the Skill Development Passbook concept of Haryana? 
Answer: Kyrgyzstan

23. How many students from Haryana have been selected for ISRO’s ‘Yuvika’
program? 
 

Answer: 3

24. The state government set to make Haryana malaria-free by 2022

25. What is the name given by the Government of India to the Cleanliness Survey to be held in 2019?
Answer:
Swachh Survekshan 2020 league

26. Which policy has been formulated to promote the pharma industry in Haryana?
Answer:
Pharmaceutical Policy-2019

27. How many saplings will be planted by Haryana Forest Department in the year 2019? 
Answer: 1.02 Crore

28. Which daughter of Haryana hoisted the tricolor on Mount Everest for the third time? 
Answer: Anita Kundu

29. Which type of vote has been counted for the first time in Haryana?
Answer: Electronically transmitted Postal Ballot System (ETPBS)

30. Which Haryanvi climber died after successfully climbing Mount Everest?
Answer: Ravi Thakur

Updated: August 2, 2020 — 8:50 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.